29 Eyl 2014

EKOYAY 9.SINIF EDEBİYAT CEVAPLARI SAYFA 34(ilk kez)

Reklamlar

SAYFA 34
1-Roman, hikâye gibi edebî eserlerde anlatılanların başka bir iletişim aracıyla da anlatılıp an­latılamayacağını sözlü olarak ifade ediniz
Anlatılabilir.Örneğin günümüzde  birtakım romanlar ve hikayeler bire bir olmasa da beyaz perdeye aktarılmaktadır.
2-“Edebiyat ve Hayat” adlı metinde dış dünyaya (yaşanılan ger çeklik) ait unsurların edebiya­ta aktarılması hangi ifadelerle dile getirilmiştir? Yazara göre edebiyatın dış dünyaya ve insana ait hangi unsurları bünyesinde barındırdığını sözlü olarak ifade ediniz.
Edebî eserde duygu, düşünce ve hayali veren kelimeler, hayatın kelimeleridir; kelimelerin kı­rılıp dökülmesi, şaha kalkıp direnmesi, derin bir an lam ile satıhtaki manaları çeşitlendirmesi, üzü­lüp edebiyatfatihinden alıntıdır.sevinmesi, donuk iken ak ması ve akar iken uçması. hep hayattan alınmıştır.
Edebi eserler insan kavramına yani insanla birlikte oluşan gerçekliğe çok sıklıkla yer vermektedir.
3-Yazar, okuduğunuz yazıda, edebî metnin hangi özelliklerinden bahsetmektedir? Belirledi­ğiniz özellikleri tahtaya yazınız.
   -Edebî eserde duygu, düşünce ve hayali veren kelimeler, hayatın kelimeleridir; kelimelerin kı­rılıp dökülmesi, şaha kalkıp direnmesi, derin bir an lam ile satıhtaki manaları çeşitlendirmesi, edebiyatfatihi.neti ziyaret edin üzü­lüp sevinmesi, donuk iken ak ması ve akar iken uçması. hep hayattan alınmıştır.
    -Hayatiyet bulan kelimeler, bir tercih, bir tavır ve nihayet bir üslup oluşturur. Üslup ile ruh hâli arasında çok yakın bir ilişki vardır. Günlük hayatta neşeli iken seçtiğimiz kelimeler, kul­landığımız telaffuz ve ses tonu; üzüntülü iken kullandığımız kelimeler ve telaffuzlarla karşılaştı­rırsak psikolojik durumumuz ortaya çıkar. Sözlerimiz, o anki meramımızı anlatırken derunumuz- daki hâller kelimelere akar.


Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

2 yorum

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!