19 Eyl 2014

BOZKURT DESTANI HAKKINDA BİLGİ ve DESTANIN ÖZETİ

Reklamlar

Bozkurt Destanı
Bozkurt Destanı Göktürklere ait bir Türk destanıdır. 

Konusu:
Bozkurt Destanı; Göktürklerin bir "bozkurt"tan türediklerini anlatır. Bozkurt, destanlarımızda Türklüğün, kahramanlığının sembolü durumundadır. Göktürklerin ilk hakanı "Asena"nın bir kurttan türediğine inanılır. Türk totem tanrısı olan Bozkurt, ilk Türk devletlerinin bayraklarını, çadırlarını süslediği gibi, bugün de Yavrukurt’lara eski Türk kahramanlığını hatırlatmaktadır. Bozkurt Destanı’nın Çin kaynaklarından alınan özetleri şöyledir :

Hun ilinin kuzeyinde, So ülkesinde yaşıyan Türklerin Kapanpu adlı hükümdarlarının on altı kardeşi vardı. Bunlardan bir tanesinin anası kurttu. Bu yüzden rüzgârlara ve yağmurlara hükmederdi.
 Kardeşleri düşmanlar tarafından öldürülünce, o, kendindeki üstün kuvvet sayesinde ölümden kurtuldu. Biri «Yaz Tanrısı»nın, öbürü «Kış Tanrısı»nın kızı olan iki karısından ikişer oğlu oldu, bu sayede Türk neslini yeniden çoğalttı. Kendisinden sonra hükümdar seçilen en büyük oğlu «Türk» adını aldı. Bunun on karısı vardı; çocuklarından bir tanesinin adı da Asena ( kurt) idi. Batı Denizi (belki Hazer Denizinin) batı kıyılarında oturan Türkleri komşu bir kavim yok etti. Düşmanlar, yalnız bir delikanlıyı öldürmekten çekindiler; fakat onu da, ellerini ve ayaklarını kestikten sonra, bir bataklığa attılar. Orada bir dişi kurt delikanlıya baktı ve ondan gebe kaldı. Komşu kavmin hükümdarı, son kalan bu genci de öldürmek için bir asker gönderdi. Kurt delikanlıyı alıp denizin öbür tarafına geçirdi, bir dağın üstüne indirdi. Kendisi dağın eteğindeki bir mağaraya girdi. Orada iki yüz «li» genişliğinde bir yer vardı; kurt bu yerde on oğlan doğurdu. Bunlardan bir tanesi Asena (= kurt) adını aldı. Asena, kardeşlerinin en akıllısı olduğu için, bir zaman sonra hükümdar oldu; soyunu unutmadığını göstermek için de, çadırının üstüne, üzerinde kurt başı bulunan bir bayrak diktirdi.


Bozkurt Destanındaki Zihniyet Unsurları
  • Devletin boylardan oluşması 
  • Düşmanların baskın yapması 
  • Bozkurt mitinin varlığı 
  • Bozkurt’tan türediklerine olan inanç 
  • Göçebe yaşam tarzı 
  • Başbuş ve hakanların varlığı…

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

1 yorum var

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!