16 Eyl 2014

2014/2015 9. Sınıf Ekoyay Yayınevi Türk Edebiyatı 17.sayfa cevapları

Reklamlar


2014/2015 9. Sınıf Ekoyay Yayınevi Türk Edebiyatı
 Sayfa 17 cevapları:

4. "Şiirsiz Dünya Hayali" adlı metinde "Güzellik duygusu, faydadan önce gelmektedir. İnsanı hayvandan ayıran fark da budur." cümlesinden anladıklarınızı sözlü olarak ifade ediniz.

Bir faydaya dönük üretilen ve insan hayatını kolaştıran materyallerde bile estetik (güzellik) kaygısı mutlaka bulunur. bu faydanın şartı insanın güzellikten zevk almasıdır. Yazara göre güzellik duygusu faydadan önce gelmektedir. İnsanı hayvandan ayıran fark da budur.İnsan her zaman güzele e güzelliğe meyillidir.Bu özelliği onu hayvanlardan ayıran önemli bir farktır.

5. "Bilgisayar icat edilmemiş olsaydı daha sonra mutlaka icat edilecekti. Ama Mimar Sinan, Selimiye Camisi'ni yapmamış olsaydı Selimiye Camisi hiç yapılmamış olacaktı." cümlelerini sanat eserlerinin özgünlüğü bağlamında sanat ve sanatçı ilişkisini de dikkate alarak yorumlayınız. Ulaştığınız sonucu tahtaya yazınız.
Sanat eseri biricik,tek ve özgündür.Sanatçı yeteneklerine kendi duygu ve düşüncelerini de ekleyerek ortaya özgün bir yapıt koyar.Aynı özellikteki bir bilgisayardan istenildiği kadar üretilse de Mimar Sinan'ın yaptığı bir Selimiye Cami yapılamaz.Çünkü her sanatçının duyuş, düşünüş ve sanat zevki birbirinden farklıdır.

6. Aynı yere ait olan aşağıdaki resim ile fotoğrafı inceleyerek hangisinde sanatçının yorumunun ön plana çıktığını tartışınız. Tartışma sonuçlarını sözlü olarak ifade ediniz.

İlkinde sanatçının yorumu ön plandadır.Fotoğrafta sanatçı fotoğrafa duygu ve düşüncelerini katamaz.Var olanı olduğu gibi çeker.

7. Çevrenizde yer alan bir müzeyi ziyaret etmeniz ya da sanat eserleri ile ilgili bir belgesel seyretmeniz istenmişti. Müzede ya da belgesel filmde yer alan eserlerin toplumsal (faydalı) ve sanatsal (estetik) özelliklerinin neler olduğunu sözlü olarak ifade ediniz.

8. Sanat eserlerinin korunmasının insanlık tarihi açısından önemi nedir? Tartışınız. Ulaştığınız sonuçları tahtaya yazınız.
Sanat eserleri, uygarlık alanındaki gelişmeleri günümüze taşıyan en somut belgelerdir. Medeniyetin akışını günümüze getiren bu belgeler daha çok mimarlık, heykeıtraşlık, resim ve el sanatları alanındaki çalışmalardır. Çağdaş bir ülke olmanın koşullarından biri de bu tarihi korumak, saklamak ve insanların yararlanabileceği şekilde sergilemektir. Milli ve manevı değerlerini beraberinde taşıyan atalarımızın bıraktığı tarihı eserlere sahip çıkmamız, onları onur ve gurur verici şekilde evrene sunmamız bir vatandaşlık görevidir. Ayrıca bu tarihı yapıtların etkinliğinden esinlenerek yapacağımız eserler, milli kimliği içinde çağdaş görüş ve tekniği de yansıtacaktır.


9. "Her sanat eseri, yaratıcısının kendisidir." ifadesinden ne anladığınızı sözlü olarak ifade ediniz.

Her sanat eseri yaratıcısında izler taşır.Sanat eseri onu oluşturan sanatçının duygu, düşünce ve birikimini yansıtan bir ayna gibidir.

5. Etkinlik: Atatürk'ün edebiyat ve sanatla ilgili sözlerinden bazılarını renkli kâğıtlara yazarak sınıfınızın panosuna asınız.
EN GÜZEL SÖZLER İÇİN TIKLAYINIZ

11.Aşağıdaki tabloyu inceleyerek edebiyatın diğer güzel sanatlarla olan ilişkisini konu alan kısa bir yazı yazınız.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

2 yorum

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!