23 Eyl 2014

12.SINIF EDEBİYAT MEVSİM YAYINLARI CEVAPLARI SAYFA 32 (ilk kez)

REKLAMLAR

12.SINIF EDEBİYAT MEVSİM YAYINLARI CEVAPLARI 

SAYFA 32 (ilk kez)

 SAYFA 32:
8.Kitaba Hürmet metninin anlatım tarzı didaktik, epik, pastoral, tartışmacı, açıklayıcı gibi anlatım tarzlarından hangisine uymaktadır? Açıklayınız.


Bu metinde açıklayıcı anlatımdan yararlanılmıştır. Bu anlatım tarzında konunun iyi kavranması oldukça önemlidir. Bu bakımdan açık, anlaşılır bir dil seçilir.

9.Kitaba Hürmet metni üzerine yaptığınız bütün inceleme ve tespitlerinizden yararlanarak bu
dönemde sadeleşen Türkçe ile insan gerçekliğinin bütün yönleriyle ifade edilip edilemeyeceğini tartışınız. Düşüncelerinizi sözlü olarak anlatınız.

Sadeleşen Türkçe ile insan gerçekliğinin bütün yönleriyle ifade edilmesi mümkündür. Dilimize giren kimi yabancı sözcükler dilimizin zenginliği olarak nitelendirilebilirken bunların dilimizden çıkarılması ancak fazlalıkların atılması anlamına gelir.

10.Kitaba Hürmet metninde ifade edilen fikirleri günümüzdeki okuma alışkanlığını göz önüne alarak yorumlayınız.

Bu metinde ifade edilen fikirlerin günümüz okuma alışkanlığına göre pek önemi yoktur. Çünkü genel itibariyle kitap ve dergi okumak, hele bunlara kıymet vererek ve dikkatlice okumak günümüzde pek yaygın olaylar değildir. Kitaplar artık insanların en iyi dostu olmaktan  genellikle uzaktır.

11.Metnin yazıldığı türün özellikleri dikkate alındığında hangi geleneğin ilkelerine uygun biçimde kaleme alındığını gerekçeleriyle birlikte sözlü olarak ifade ediniz.

Bu metin Batı Edebiyatı deneme geleneği ilkelerine uygun biçimde ele alınmıştır. Bilindiği gibi deneme türü edebiyatımıza Batı’dan gelen bir türdür. Nurullah Ataç ise bu türün bizdeki ilk büyük temsilcisidir.

12.Nurullah Ataç hakkında edindiğiniz bilgiler ve Kitaba Hürmet metninden hareketle onun fikrî ve edebî yönü hakkındaki düşüncelerinizi eserle yazar ilişkisi bağlamında defterinize yazınız.

Nurullah Ataç dilde sadeleşme düşünceleriyle, devrik cümle kullanma ve bunu yaygınlaştırmadaki ustalığıyla edebiyatımız açısından oldukça önemli bir yazardır. Deneme türünün edebiyatımızdaki ilk büyük temsilcisidir. Fikir bakımından aydınlanmacı ve yenilikçidir. Eserinde de gördüğümüz üzere dönemine göre dil ve anlatım özellikleri devrim niteliğindedir.







Artikel Terkait

Yorumunuz onaylandıktan sonra görülecektir..Bir hesabınız yoksa "adı/url veya anonim"i seçerek kolayca yorum yapabilirsiniz.Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek "beni bilgilendir" kutucuğuna işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon