29 Eyl 2014

10. sınıf Öğün Yayınları Dil ve Anlatım kitabı cevapları sayfa 35

Reklamlar

Sayfa  35.
1.     1-Atatürk , Milli Egemenlik ve Gençlik”  adlı panelin konusunu belirleyip konuşmacıların ele alınan konunun hangi yönlerine değindiklerini açıklayınız.
Panelin konusu:  Atatürk, Mili Egemenlik  ve Gençlik’tir.

Vakur Versan; “Atatürk ilkelerinde gençlik” konusunu üzerinde,
Vural Savaş; “Milli egemenlik ve milli egemenliğin iktisadi yönü”,
Dr. Hayrettin Erkmen ise , “Atatürk’ün düşüncelerinde milli egemenlik ilkesi” konularında konuşma yapacaklardır.

2. Panelde konuflmac›lar›n bir konu üzerindeki farkl› düflünceleri dile getirmelerinin öneminiaç›klay›n›z. 


2.        Her konuşmacı konunun aynı yönü üzerinde dursa bu pek mantıklı olmaz. Herkes birbirine benzer ifadeler kullanır. Verilmek istenen mesaj başarılı olmaz. Önemli olan bir konunun farklı yönlerinin ortay konması dinleyicilerin daha geniş bir bilgiye ulaşmalarına imkan sağlanmasıdır. Her konuşmacı bir konuyu bütün yönleri ile inceleyemeyebilir. Konunun daraltılması daha sağlıklı bir bilgiye ulaşmayı getirir.


    ETKİNLİK 1
Panelin özellikleri şunlardır:

    Bir başkan gözetiminde yapılır.
    Konuşmacı sayısı üç ile altı arasında değişebilir.
    Panelin sonunda dinleyiciler konuşmacılara soru sorabilir.
    Tartışmaya dinleyiciler de katılırsa “panel”, “forum”a dönüşür.
Küçük bir grubun ilgi çekici bir konuyu kendi aralarında, büyük bir grubun karşısında tartıştıkları bir tekniktir. Bu tekniğin amacı üyeler arasında ortak düşünüş ve ortak çalışmayı özendirmektir.
Panel, lider dahil 5-9 kişiden oluşur. Lider konuyu ve panel üyelerini sunup tartışmayı açar, kendisi zaman zaman tartışmaya katılır. Tartışmaları özetler, tartışmanın akıcılığını ve etkin katilimi sağlar.

Panele katılan konuşmacılar çabuk düşünebilen, rahat konuşan, muhakeme yeteneği iyi, tartışılan konuyu iyi bilen kişilerden oluşur. Bu konuşmacılar belirli konuların uzmanları olabilecekleri gibi çeşitli görüşlerin ya da farklı fikir ve ilkelerin temsilcileri de olabilirler.
Uygulanışı: Uygulamanın başarılı olabilmesi için ön planlama yapılmalıdır. Lider önce kendi görev ve sorumluluklarını iyi kavramalı ve panel üyelerinin kendisine ilişkin bu sorumlulukları bilmelerini sağlamalıdır.
Panel üyeleri ilgili üyeye düşen bölümü ve sorumluluğu daha önceden bilmelidir. Panel üyelerinin konuya hazırlanmalarının uygun olacağı, ancak yazılı metin haline getirilerek okunmasının tekniğe aykırı olduğu bilinmelidir.
Panel informal bir tartışma havası içinde geçtiğinden konuşmacıların konuşacakları bölümle ilgili küçük notlar almalarının yeterli olacağı bilinmelidir.
Liderin soracağı soruları bildirmesi ve konuşmacının haberdar olması ve hazırlanması yararlı olur. Panelistlerin oturma biçimleri önceden planlanmalı ve dinleyicilerin görüş alanları içerisinde olmalıdırlar.
Üstünlükleri: Tartışmalara katılma oranı yüksek olur. Dinleyiciler konuya ilişkin sorular sırasında düşünme imkanı bulurlar. İlgi uyandırır, etkin katilimi sağlar. İyi bir liderlikle geniş alanı kapsar.

     ETKİNLİK 2

Hangi konularda panel düzenlenebilir?
Bilim, siyaset, sanat gibi konularda ve güncel meselelerle ilgili panel düzenlenebilir.

3.ETKİNLİK:

* “ Atatürk, Milli Egemenlik ve Gençlik” konulu panel güncel bir konudur.
* Milli egemenlik her dönem toplumu yakından ilgilendiren bir konu olduğu için günceldir. Gençlik her dönemde milli meselelere duyarlı olmalı ve bilgilendirilmelidir. Bu yüzden konunun bütün yönleri günümüz meselelerine ışık tutmaktadır.


4 anlatım bozukluğu olan cümleler
“O nedenle, Atatürk gibi bugün de gençliğimize güvenmeli ve onlara her alanda sorumluluk vermekten kaçınmamalı ve onlarla gurur duymalıyız.”   Birden çok “ve” bağlacı kullanılmış.
“şunu nakletmek işitiyorum ki biz Atatürkçülüğü eğer tarihi perspektifi ele almadan neticelere varamayız, inceleyemeyiz. “   bu cümlenin tamamı yanlış kurulmuş.

Artikel Terkait

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon