Ömer Seyfettin Bahar ve Kelebekler Hikayesi Konusu, Özeti, Karakterler, Mekan ve Zaman İncelemesi 

Konusu: Yaşlı bir kadın ile onun, torununun torunu arasında geçen hikâyede, birbirinden çok uzak olan bu iki neslin olaylara, olgulara, hayata bakışı ve bunları yorumlayışı arasındaki derin uçurum anlatılmıştır.

                                                                

BAHAR VE KELEBEKLER ÖYKÜSÜNÜN ÖZETİ: 

 Küçük salonun penceresinden dışarıda saf mavi bir sema , durgun bir deniz çiçekli ağaçlar görünür. Mevsimlerden ilkbahardır. Bu küçük salonda pencerenin önündeki geniş koltukta zayıf ihtiyar kadın oturur. Karşısında bir şezlonga uzanmış esmer bir kız ise kitap okumaktadır. Bu kız yaşlı kadının torununun torunudur. Yaşlı kadın kitap okuyan kıza ne okuduğunu sorar. Kız ninesine kestirme bir cevap verir. Ama yaşlı kadın cevaptan pek tatmin olmaz. Pencereye doğru başını çevirir. Gençken onu heyecanlandıran , mutlu eden bahar artık onun yüzünde bir tebessüm bile uyandırmaz. Tekrar kıza ne okuduğunu sorar. Kız ninesine Fransızca bir kitap okuduğunu söyler. Ninesi kitabın adını ve konusunu da sormayı unutmaz. Kızın okuduğu kitap sevinçten mahrum kalmış kadınlarla ilgilidir. Nine bu sefer bu kadınların kimlerin olduğunu sorunca kız da Türk kadınları olduğunu söyler. Nine durup biraz düşündükten sonra hiddetlenir ve Türk kadınlarının sevinçten mahrum olmadıklarını söyler. Asıl mutluluktan mahrum olanların şimdiki kadınlar olduğunu söyler. Eskiden kadınların çok daha iyi ve güzel kitaplar okuduklarını gazeller ezberleyip maniler türettiklerini bahar gelince bahçelere nasıl yayıldıklarını ve kelebek falları baktıklarını anlatır. Eskiden mutlu olmayı bildiklerini can sıkıntısından haberleri bile olmadıklarını çünkü yapacak bir şeylerinin sürekli var olduğunu kıza anlatır. Kız da ninesini dinlerken hayallere dalar. Sonra birdenbire ayağa kalkan kız ninesine kelebek görmek için dışarı çıkacağını söyler. Beraber biraz etrafa baktıktan sonra kız siyah bir kelebek nine ise sarı bir kelebek görür. Bu renklerdeki kelebekler kötü anlamlar taşıdığı için üzülüp eve geri dönerler. Nine koltuğuna dönüp uyamaya başlar kız ise şezlongunda Türk kızlarının makus talihini düşünür ve hüzünlenir.

KİŞİLER VE ÖZELLİKLERİ
YAŞLI KADIN: 97 yaşında zayıf, sarı benizli, hayata küskün, geçmişe özlemle bakan ve şimdinin kadınlarına bakıp onların hallerine acıyan yaşlı bir kadındır.
YAŞLI KADININ TORUNUNUN TORUNU: Esmer, uzun boylu, siyah saçlı, iri gözlü, güzel, mutsuz hiç gülmeyen bir kızdır.
YER: Olaylar yaşlı kadının evinde geçmektedir.
ZAMAN: İLKBAHAR MEVSİMİ
ANLATICI: Olaylar 3.kişili anlatıcı (hakim anlatıcı) tarafından anlatılmaktadır.
BAKIŞ AÇISI: İLAHİ BAKIŞ AÇISIDIR.


Yazıya Tepkini Göster!

6 Yorumlar

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Yorum Gönderme

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar