CEMAL SÜREYA'NIN SOYADI HİKAYESİ...
Soyadının değişmesiyle ilgili kesin olan ve kesin olmayan hikayeler vardır.Kesin olan kısmını üvey kızı Gonca Uslu'dan biliriz : “Süreya’nın üvey kızı Gonca Uslu'nun aktardığına göre iddiaya girmeyi çok seven şair arkadaşıyla bir telefon numarası üzerine iddiaya girmiş, kaybederse soyadındaki “y” harfinden birini sildireceğini söylemiş. İddiayı kaybetmiş ve Süreyya olan soyadını Süreya olarak değiştirmiş."Süreya" soyadı ilk kez 1956 yılında yayımlanan “Elma" şiirinde görüldü." Kesin olmayan rivayetlerse iki tane diyebiliriz.Bir tanesi bu iddiayı Sezai Karakoç'la bir telefon numarası üzerine girdiği ve kaybettiğidir.Zira Sezai Karakoç kaybetseydi soyadı Karkoç olacaktı.Bir diğeri ise Eskişehir Vergi Dairesi'nde çalışan Üvercinka adını verdiği uzun boylu,beyaz tenli,güvercin salınışlı sevgilisiyle girdiği iddia sonucu “Y” harfini kaybederek soyadını “Süreya"ya çevirmiştir.Sonuç olarak Cemal Süreya sözüne sadık birisi olarak bilinir.Bu kadar tanınan bir şair olmasında ise şiirlerinde kendine özgü bir şiir anlayışı,çarpıcı,yoğun imgelerle bilgi birikimini sentezleyerek başarılı eserler vermesidir.Ayrıca kendi dönemindeki birçok şairden halk dili ve biçimine önem vermesiyle ayrılır..


RADİKAL GAZETESİNDEKİ HABER DE ŞÖYLE:
CEMAL SÜREYYA'NIN SOYADINDAKİ "Y" HARFİNİN YOK OLUŞ HİKAYESİ

Üvercinka, güvercin kanadından kısaltılarak elde edilmiş bir sözcük. Barışa, aşka dayatmaya dönük…
“Elma” şiirinde, adındaki “Y” harflerinden birini attığını ilan eder. Nedeni, kendi anlatımına göre, arkadaşıyla bir telefon numarası üzerine girdiği iddiayı kaybetmesidir. Söz konusu telefon numarası, Üvercinka’nın…
Cemal Süreya, “O zaman çok güvenirdim belleğime. Telefon numaralarını falan kaydetmezdim. Belki de kaydetmediğim için kalırdı. Ona dedim ki, eğer bu böyleyse, ismimden bir harf atarım dedim. Kaybedince, ismimde harf aradım, iki tane olandan birini atmak daha uygun geldi.” der.
BİR BAŞKA VERSİYONU İSE ŞÖYLE
Cemal Süreya ve Sezai Karakoç üniversitede sınıf arkadaşıdır ve sınıflarında 'Muazzez Akkaya' isminde bir de kız varmış. İkisi de bu kızı gizliden gizliye severlermiş. Sınıfta gün boyu aynı kıza duydukları ilgiyi birbirlerine anlatırlarmış. Hatta Muazzez'e yazdıkları şiirleri birbirlerine okurlarmış. Sonra bu aşk, zamanla kızışmış ve birbirlerine 'ben elde ederim, sen edersin' derken 'kim elde edecek?' diye iddiaya tutuşmuşlar. Kaybeden büyük bir bedel ödeyecek demişler. Ve bu bedel ömrü boyunca üzerinde kalacak. Bedene fiziksel bir zarar olmayacak diye de karar kılmışlar. Ve sonunda adını değiştirmeye gelmiş olay.

Cemal Sürey(y)a kazanırsa ;Sezai Karakoç'un soyadı 'Karkoç' olacak.
Sezai Karakoç Kazanırsa ; CemaL Süreyya'nın soyadı 'Süreya' olacak.
Tahmin ettiğiniz gibi kızı Sezai Karakoç elde eder ve onunla çıkmaya başlar. Cemal Süreyya da gidip tek 'Y' harfini attırır soyadından... İşte Süreyya'dan Süreya'ya geçiş dönemi böyle olmuştur.
Peki sonrasında ne oldu?
Muazzez Akkaya Sezai Karakoç'un kendisi ile bir iddia sonucu çıktığını öğrenir. Biraz da sorunları olan Muazzez bunu kaldıramaz ve okulu bırakıp ve memleketi olan Geyve'ye gider. Sezai Karakoç bu duruma çok üzülür ve Muazzez Akkaya'ya ithafen Mona Rosa'yı yazar. Şair Karakoç,1950 yılında Mülkiye'de öğrenci iken yazmıştır ancak 2002 yılına kadar yayımlanmamıştır.

Yazıya Tepkini Göster!

2 Yorumlar

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

  1. Mükemmel bir hikaye...

    YanıtlayınSil
  2. Asıl adı Cemalettin Sebermiş. 23 yaşında annesini kaybetmesiyle yıkılmış. Bu yazıda da https://paratic.com/cemal-sureya-kimdir/ okumuştum. Soyadın da ki y harfinin neden çıkarıldığı eserleri şiirlerini bu içerikte öğrenebilirsiniz.

    YanıtlayınSil

Yorum Gönderme

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar