Sabit Fikir Dergisi, geride kalan yılın ‘öne çıkan 50 romanını’ seçti.
Kasım 2012 ile Kasım 2013 tarihleri arasında yayımlanmış 50 romanı, aralarında editör, yazar, şair, romancıların bulunduğu 55 isim belirledi. Herkesin kendi 10 kitabını önermesiyle, ortaklıklar üzerinden ortaya çıkan listenin ilk sırasında
Hasan Ali Toptaş’ın Heba romanı yer aldı. Toptaş’ı sırasıyla Selim İleri (Mel’un), Yaşar Kemal (Tek Kanatlı Bir Kuş), Hakan Günday (Daha), Yekta Kopan (Aile Çay Bahçesi) ve Leyla Erbil (Tuhaf Bir Erkek) izledi. İlk altı sırada yerli romanlar sıralanırken hemen ardından Julian Barnes (Bir Son Duygusu), Alejandro Zambra (Eve Dönmenin Yolları) gibi yabancı yazarlar da ilk ona girmeyi başardı.

    “En iyi”leri değil de en çok “öne çıkan”ları seçen dergi editörleri, listenin bu yıl içinde basılan binlerce roman arasında mutlak anlamıyla “en iyi”leri göstermek için değil, hangilerinin öne çıktığını göstermek için hazırlandığını da vurguluyor. Niteliksiz pek çok yabancı polisiyeye rağmen polisiyenin iki yerli ismi Ahmet Ümit (Beyoğlu’nun En Güzel Abisi) ve Celil Oker’in (Ateş Etme İstanbul) listede kendine yer bulması ise ayrıca sevindirici. Nazan Bekiroğlu’nun  Nar Ağacı, Murat Gülsoy’un Nisyan ve Ethem Baran’ın Emanet Gölgeler Defteri, listeye giren yerli romanlar arasında. Listenin öne çıkan diğer yabancı eserleri ise şöyle: Mo Yan (Kızıl Darı Tarlaları), Hermann Broch (Büyülenme), Joseph Roth (Radetzky Marşı), George Perec (Paralı Asker), Muriel Spark (Bayan Jean Brodie’nin Baharı), Jun’ichiro Tanizaki (Naomi), Herta Müller (Tek Bacaklı Yolcu), J.G.Ballard (Öteki Dünya), Peter Carey (Gözyaşının Kimyası).

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar