13 May 2013

EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TEST SORULARI ve CEVAPLARI (SINAVA HAZIRLIK)

Reklamlar

EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TEST SORULARI

1.  Aşağıdakilerin hangisinde edatın gereksiz kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Apartmanda sanki kimse yok gibiydi, etrafta hiç ses yoktu.
B) Bana göre pantolon bulanamamıştı, o nedenle utanıyordum.
C) Bu yol bu kadar uzun muydu, diye söylene söylene gidiyordu.
D) Çok yakından okuduğundan dolayı gözleri bozulmuştu
E) Anladım ki annem kadar güzel yemek yapan yoktur.


2.Aşağıdaki sorulardan hangisinde ‘’ile’’ ötekilerden farklı işlevdedir?

A) Yazdıklarıyla söyledikleri birbirini tutmuyordu.
B) Caddenin kenarında bir arabayla iki motosiklet vardı.
C) Ben telefonla konuşurken annem birden içeriye girdi.
D) Toptancıya dün ben ile babam dün gittik.
E) Soru ile cevabı art arda söyleyerek çalışıyordu


3. Aşağıdakilerden hangisinde ‘’üzere’’ edatı cümleye ‘’yaklaşıklık’’ anlamı katmıştır?

A) Alışveriş yapmak üzere dışarı çıkmıştı.
B) Görüldüğü gibi her şey zamanla hallediliyor.
C) Sabrım taşmak üzere, biraz sakin ol!
D) Bu kitabı ondan üç günde okumak üzere aldım.
E) Sabah yola çıkmak üzere erkenden uyudu.

4. Aşağıdakilerde hangisinde ‘’göre’’ edatı cümleye ‘’uygunluk’’ anlamı katmıştır?

A) Ona göre futbol çok önemliydi.
B) Anladığıma göre bu işte senin parmağın var.
C) Hava soğuk olduğuna göre ceketsiz kalamazdım.
D) Henüz kendime göre bir iş bulamadım.
E) Sınıfa göre çok çalışkan bir öğrenciydi.

5. Aşağıdakilerden hangisinde ‘’ doğru’’ sözcüğü edat(ilgeç) görevinde kullanılmıştır?

A) Doğru işlerin peşinde koşmalısın.
B) Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlarmış.
C) Adam hızla bana doğru geliyordu.
                    D) Doğru, toplumdan topluma değişen bir kavramdır.
                    E) Doğru iz peşinde olduğumuzdan emin misiniz?

6. Aşağıdakilerin hangisinde ‘’ yalnız’’ sözcüğü ’’Arzu her zaman yalnız düşünür.’’ cümlesindeki göreviyle kullanılmıştır?

A) Yalnız kalmaya ihtiyacım var, demişti.
B) Duyduklarımı anlatırım, yalnız kimseye söylemeyeceksin.
C) Bu, ihtiyar ve yalnız adam beni etkilemişti.
D) Küçük kız evde kalınca çok korkmuş.
E) Bu törende yalnız son sınıflar görevlendirilmişti. 

7.   ‘’ile’’ sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde ötekilerden farklı bir türde kullanılmıştır?

A) Dalgınlıkla boyayı yüzüne sürmüş.
B) Elindeki bezle masanın üstünü sildi.
C) Küçük kardeşiyle pek anlaşamıyormuş.
D) Aşçıyla hizmetçi sık sık kavga ederdi.
E) Çocuğun bu durumunu kaygıyla izliyoruz.

8.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘’ve’’ bağlacı özneleri bağlama göreviyle kullanılmıştır?

A) İyice dinlenmek ve kendime gelmek istiyorum.
B) Doğrular ve yanlışlar her dönemde var olmuştur.
C) Bizi yanına çağırdı ve bize yapmamız gerekenleri söyledi.
D) Burası karanlık ve rutubetli bir yerdi.
E) Ellerini ve yüzünü temiz yıkamalısın.

9.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç nesneleri birbirine bağlamıştır?

A) Sorularıma ne o ne sen cevap verdiniz.
B) Ya bu deveyi güdersin ya da bu diyardan gidersin.
C) Çorba ne sıcak ne soğuktu.
D) Ne kitap ne gazete okuyor.
E) Çalıştı ama başarılı olamadı.

10.  Aşağıdakilerden hangisinde ‘’yalnız’’ sözcüğü ötekilerden farklı görevdedir?

A) Elindeki parayla yalnız bir ceket alabilirdi.
B) Ağlamak yalnız kuruyan kirpikleri ıslatır.
C) Bu konuyu yalnız sizinle konuşabilirim.
D) Sinemaya da gideriz, yalnız önce ödevini bitir.
E) Oyun yalnız akşamları sergilenecekmiş.

11.  Aşağıdaki ikili dizelerin hangisinde "de" "ve" bağlacının yerine kullanılmıştır?

A) Bir yanı lâle de bir yanı sümbül
Gönül, mürüvvetsiz gelinde kaldı.
B) Birazcık ye, birazcık da sakla
Birazcık dahi ver Tanrı yoluna
C) Düşmanı yâr edip yanına aldın
Benim de başımı sevdaya saldın
D) Solunda bir kılıç gibi sallanan
Tek kolu da anlattı yiğitliğini
E) Yavruma kurdum bir salıncak
Eyüp’ten de aldım bir oyuncak

12. Aşağıdaki ikili dizelerin hangisinde edat (ilgeç)'a yer verilmemiştir?

A) Ancak sen tazelikte gül yaraşır pencereme
Uykusuz gecelerimde kokusunu duyduğum.
B) Yalnız geçen ömrün bir uykusuzluk gecesi
Çekmişken aynalar beni müthiş sorguya
C) Birdenbire kalbi titreten bir bülbül sesi
Dağ ardında doğan mehtap gibi vurdu suya
D) Dostlar, "Ne kadar uykucu şeymiş!" demeyin
Rüyası için bekliyorum uykuyu ben!
E) Girdi yollar gibi yıllar da nihayet araya
Set çeker dağ, tepe; feryada değil, yada bile.

13. Edatlar da ad soylu diğer sözcükler gibi ek-eylem alarak yüklem görevinde kullanılabilir.
Aşağıdaki dizelerin hangisinde bu kurala örnek bir kullanım vardır?

A) Tavan bir anne gibi eğilmiş üstüme
B) Duvarlar etrafımda kardeşlerim gibidir.
C) Sır dolu gözlerini vermişler gözlerime
D) Yaşayıp öldüğümü kimseler bilmeyecek
E) Bir buz parçası gibi kendinden eriyecek

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç, yan cümleciğin nesnelerini bağlamıştır?

A) Bu acayip ve gergin yüz, küçük çocuğu korkutuyordu.
B) Odalardan birinde dört beş çocuk ve bir o kadar da kadın vardı.
C) Küçük bir rüzgârın ve sessizliğin getirdiği yalnızlığı yaşıyordu.
D) Bu iki ışığın altında gölgeler büyüyor ama umutlar küçülüyordu.
E) Annem, yola çıkmış, oğlunu ve kendisini kurtar-maya çalışan bir kadındı


15. Aşağıdaki dizelerin hangisinde "için" sözcüğü diğerlerinden farklıbir türde kullanılmıştır?

A) İçin hüzün dağıdır insanı mahzun eder.
B) Bahar bahçesine dönmüşsün sevdiğim Işık yalazına durmuş için dışın bugün
C) Hayranlık içindeyim, hep seni izliyorum
D) Senin için terk eyledim sözü bugün
E) Gül içinde güler sevgilinin yüzü şimdi


16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlem cümleye "üzülme, acıma" anlamı katmıştır?

A) Hey viran olası dünya hey!
B) Off, sabahtan beri patladım sıkıntıdan!
C) Vay Koca Ali vay, ne hale gelmiş adamcağız!
D) Oh, kötü bir şey olacak diye ödüm koptu!
E) Eh, ben de kalkayım artık!

17. Aşağıdaki cümlelerde geçen ünlemlerden hangisi seslenme bildirmez?

A) Ey benim gözü yaşlı anam!
B) Hey arkadaş! Hesabı ödemeden gidemezsin.
C) A benim güzel kardeşim, niçin haber vermedin!
D) Haydi sen de bizimle gel!
E) Hey gidi günler hey! Kıymetini bilemedik.

18. "Yemeye çalıştığı ekmek taş kadar sertti."
Bu cümledeki "kadar" ilgeci yerine aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?
A) ile  B) göre  C) dolayı D) gibi E) değin

 I. Daha önce sözleştiğimiz üzere istediklerini getirdim.
II. Geçimini sağlamak üzere büyük şehre gitti.
III. Yağmur yağmak üzere, şemsiyeni al.
IV. Yarın getirmek üzere bu kitabı alabilirsin.
V. Mektup göndermek üzere postaneye girdi.

19. Yukarıdaki cümlelerde "üzere" ilgeci kaç farklı anlam ilgisiyle kullanılmıştır?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

20. "İstediklerini yaparım, yeter ki beni oraya gönderme."
Bu cümledeki "yeter ki" bağlacı ile aşağıdaki cümlelerden hangisindeki bağlaç anlamca özdeştir?

A) Durumu hiç iyi değil üstelik dükkana da gitmiyor.
B) Onun yazısını ben bile okuyamıyorum.
C) Kendine zarar vermesin de tek beni sevmesin.
D) Onu hiç dinlemiyorlar, ama anlattıkları çok ilginç.
E) Demek ki her işi dikkatlice yapmak gerekiyormuş.


1)-A 2)C  3)C   4)D  5)C 6)E 7)D 8)B 9)D 10)D 11)A 12) B 13)B  14)E 15)D 
16)C  17)E 18)D 19)D 20)C  www.edebiyatfatihi.net

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

6 yorum

Süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

çok işime yaradı sağlun beni performanstan 0 almaktan kurtardınız

sadice 4 tanemi ünlem sorusu olur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
daha onunla ilgili 27 soru bulmam gerekiyo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

<sxcdzcx<szx

çokk güzel olmuş bu arada edebiyattan 86 aldım çok sagolun

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!