Kitap Cevapları

5 May 2013

EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TEST SORULARI VE CEVAPLARI

Reklamlar


EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TEST SORULARI VE CEVAPLARI -1

1) Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde ‘’ile’’ edat olarak kullanılmamıştır?
A) Kürk ile, börk ile adam olunmaz.
B) Lafla peynir gemisi yürümez.
C) Ne verirsen elinle, o gider seninle.
D) Olacakla öleceğe çare bulunmaz.
E) Öfkeyle kalkan zararla oturur.

DİKKAT: EDATLARLA İLGİLİ UYGULAMA SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat ya da bağlaç kullanılmamıştır?
A) O günden sonra onu hiç ama hiç görmedim.
B) Hasta olduğu için iki gündür okula gelmiyor.
C) Serçeler yemyeşil dalların arasına yuva yapmış.
D) Sen gelene kadar sınıfta kimse konuşmuyordu.
E) Bu çiçekler susuz kalmışlar da kurumuşlar böyle.


3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlem kullanılmamıştır?
A) Övdükleri öykü öyle aman aman bir öykü değildi
B) Yazık adamlara, şu kış kıyamette arabaları bozulmuş, yolda kalmıştır
C) Hay Allah, evden çıkarken adresi yanıma almamışım
D) Hadi canım sen de, bunu sen nasıl yaparsın
E) Eyvah, yine yağmura yakalandık



4) Aşağıdakilerin hangisinde ‘’de’’ bağlacıyla aynı anlama gelen bir bağlaç kullanılmıştır?
A) Bu durumda onu ben bile kurtaramam.
B) Evini bilmiyoruz ki onu ziyarete gidelim.
C) Bu konuyu yarınki toplantıda yeniden tartışalım.
D) Bu yıl daha fazla ürün alabileceklerine inanıyorlar.
E) İşlerimi bitirseydim sizinle gezmeye gelebilirdim


5) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bağlaç ötekilerden farklı bir öğeyi bağlamıştır?
A) İş konusunda ne annesini ne babasını dinliyor.
B) Birkaç yıl içinde hem evini hem arabasını yeniledi.
C) Defterlerini ve kitabını arkadaşının evinde unutmuş.
D) Bu yaz ya Karadeniz’i ya da Ege’yi gezeceğiz.
E) Birkaç yazısı ve şiiri okul gazetesine alınmıştı

6) Aşağıda cümlelerden hangisinin sonuna ünlem (!) işareti getirilmez?

A) Üniversitede okumak üzere İzmir’e gitmiş
B) Bu ne cesaret böyle
C) Eyvah, anahtarı içerde unuttum
D) Allah Allah, daha demin buradaydı kalem
E) Vay, kolum kırıldı galiba


7. ‘’İle’’ sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde bağlaç olarak kullanılmamıştır?
A) Sinema ile tiyatro son yıllarda büyük gelişme gösterdi.
B) Mektuplarını ince uçlu dolma kalemle yazıyor.
C) Çocuklar dershaneyle okul arasında mekik dokuyor.
D) Gömlekleriyle kravatlarını ayrı bir valize yerleştirdi
E) Çocuğun ayakkabısıyla şemsiyesi aynı renkteydi.

8. Aşağıdakilerin hangisinde edat cümleye ‘’ karşılaştırma’’ anlamı katmıştır?
A) Onlar yarın pikniğe gitmeyi hiç istemiyorlar.
B) Ben İstanbul Boğazı kadar güzel bir yer görmedim
C) Öğrenciler kısa mesajla bilgilendirdiler.
D) Bu işi saat beşe kadar mutlaka bitirmelisin.
E) Size göre bu maçı hangisi kazanır?


"İstanbul’a yaklaşmakta olan bir trendeydi. Sapanca Gölünü yeni geçmişti; fakat aşağı yukarı bir buçuk günlük gecikme ile Erzurum’dan gelen tren için Sapanca, İstanbul’un kapısı demekti."

9. Bu parçada aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
A) Edat B) Zamir C) Bağlaç D) Zarf E) Sıfat



10.’’ Ancak’’ sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcük türü bakımından ötekilerden farklı görevde kullanılmıştır?
A) Derdimi ancak sana anlatırım.
B) Çorba biraz soğuk ancak lezzetliydi.
C) Kapıyı çok zorlamışlar ancak açamamışlar.
D) Onu çok üzdüm ancak ondan özür dilerim.
E) Kitabı aldım ancak henüz okumadım.

"Edat öbeği sıfat ya da zarf görevinde kullanıla­bilir."

11) Aşağıdakilerin hangisinde yukarıdaki açık­lamaya örnek yoktur?
A) Sağanak yağmur salı gününe kadar devam edecekmiş.
B) Bu kadarı fazla deyip evi terk etti.
C) Herkesin içinde zenginmiş gibi davranıyor.
D) Yorgun olduğu için akşam erken yattı.
E) Bu yaz tatile kendi arabamla gitmeyi düşü­nüyorum.

12) Aşağıdakilerin hangisinde edat ve bağlaç birlikte kullanılmıştır?
A) Uzan, baş ucumda perdeyi indir
B) Besbelli ölümüm sabahleyindir
C) Mum, olduğu gibi kalsın akşamdan
D) Sen de eller gibi adımı unut
E) İlk ışık korkuyla giderken camdan


I. Her şey insanla güzel
II. Doğan güne karşı gerinen evler
III. Mavi rüzgârların koştuğu sokak
IV. insan olmazsa kötü resimler gibi
V. Temmuz tarlalarında başak

13)Yukarıda numaralanmış dizelerin hangile­rinde edat yoktur?

A) I. ve II. B) I. ve V. C) II. ve III. D) III. ve V. E) IV. ve V.


Garip, güzel sonra mahzun ışıkla yağmur beraber;
bir türkü ki gamlı,
uzun ve sen gülünce
açan güller ...

14)Yukarıdaki dizelerde kaç bağlaç vardır?

A)1 B)2 C)3 D) 4 E) 5

15) Aşağıdaki dizelerin hangisinde hem edat hem bağlaç kullanılmıştır?

A) Ne bir bulut parçası ne bir gölge izi var
Kızgın bir fırın gibi yanıyor boş ufuklar

B) Her yer şimdi uykuda her taraf şimdi baygın
Dağlar uzakta sanki dumandan birer yığın

C) Sokaklar bile derin bir öğle uykusunda
Aman uyanmasınlar aman biraz susun da

D) Sular yine ne durgun, sular yine ne sıcak
Dallar üstünde kuşlar uyuyor kucak kucak

E) Gece sanki dağlarla çevrilmiş bir uçurum
Odamda yapayalnız boşluğu dinliyorum

16) Aşağıdakilerin hangisinde "ya" ünlemi cüm­leye "sitem, yadırgama"anlamı katmıştır?

A) Hadi ya, bizi sahile götür!
B) Adı neydi ya, o çocuğun, unuttum!
C) Ya Allah, deyip işe sarılın!
D) Sen geldin ya, bütün dertler biter artık!
E) Ya, demek eski dostlar da hatırlanmıyor artık!


17) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "mi" diğer­lerinden farklı anlamda kullanılmıştır?

A) İstanbul'a geldiniz mi mutlaka bana uğrayın.
B) Ders çalıştın mı ki benden izin istiyorsun.
C) Sola döndün mü bankayı görürsün.
D) Yaz geldi mi herkes denize gider.
E) Çiçekler açtı mı içim bir hoş olur.


18)Aşağıdakilerden hangisinde “göre” edatı cümleye “görecelik” anlamı katmıştır?
A) Duyduğumuza göre filmin en tehlikeli sahnelerinde dublörler kullanılmış.
B) Aktör için yapılan anma, sinemaya yıllarca emek vermiş bir sanatçıya göre değildi.
C) Freud’a göre insan davranışının kökeninde bilinçaltına itilen duygu ve düşünceler vardır.
D) Orhan Kemal Çukurova’yı Zafer Doruk’a göre daha gerçekçi anlatır diyebiliriz.
E) Topluma göre yaşamak istemiyorsan, önce kendi doğrularının yarat.


19) Aşağıdakilerden hangisinde edatın gereksiz kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Apartmanda sanki kimse yok gibiydi, etrafta hiç ses yoktu.
B) Bana göre pantolon bulunamamıştı, o nedenle utanıyordum.
C) Bu yol bu kadar uzun muydu, diye söylene söylene gidiyordu.
D) Çok yakından okuduğundan dolayı gözleri bozulmuştu.
E) Anladım ki annem kadar güzel yemek yapan yoktur.



20) Aşağıdakilerden hangisinde edat grubu cümle dolaylı tümleç görevindedir?
A) Elektronik eşyalara çocukluğundan beri ilgisi vardı.
B) Tiyatro salonunun önünde, akşama dek bilet sattılar.
C) Havalar iyice ısındığından beri bu saatlerde sokağa çıkılmıyor.
D) İlgi çeksin diye vitrin renkli, yapma çiçeklerle düzenlendi.
E) Kıskançlığından çıldırıyor, bu kadarına da ses çıkarmıyordu.


Cevap Anahtarı:
1) D 2) C 3) A 4)A 5)E 6)A 7)B 8)B 9)B 10) A 11)B 12)D 13)D 14)C 15) A 16)E 17)B 18)C 19) A 20) E


YEPYENİ EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TEST SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
YEPYENİ EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TEST SORULARI VE CEVAPLARI-2 TIKLAYINIZ

NETTE İLK KEZ YAYINLANAN KALİTELİ VE ÖZGÜN DİĞER TEST SORULARINA VE CEVAPLARINA DA BAKMANIZI ÖNERİRİZ...

FİİLLER TEST SORULARI VE CEVAPLARI-1(YEPYENİ)
FİİLLER TEST SORULARI VE CEVAPLARI-2 (YEPYENİ SORULARLA)
ZARFLAR (BELİRTEÇLER) TEST SORULARI ve CEVAPLARI (YEPYENİ SORULAR)

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

17 yorum

arkadaşlar çok güzel sorular var bu sitede bence çözün derim

çok teşekkür ederim

ÜNLEM İŞARETİ İLE İLGİLİ DAHA SORU KOYUN

mi soru edatı ile ilgili yok

Tşk ya CK Yrdmci oldu

Ya veya bağlacıyla ilgili yok onuda lütfen konun

Ya veya bağlacıyla ilgili yok onuda lütfen konun

evt ya sorular çok güzl

lise değilim ama işime yaradı saolun

çoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook güüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüzzzeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelllll

4.Sorunun cevabından emin misiniz?
Çünkü ''-de'' bağlacı ayrı yazılınca bağlaç olur,buna yakın olan ''ki'' bağlacıdır.
''Çünkü her ikisi de ayrı yazılınca bağlaç olur.''
Bu sebep ile 4.Soru'nun cevabı ''B'''dir...

Soruda ‘’de’’ bağlacıyla aynı anlama gelen bağlaç soruluyor. A şıkkındaki "bile" bağlacı "de" bağlacı ile aynı anlama gelmektedir. Sanırım soruyu yanlış anladınız...

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!