10 May 2012

HALK EDEB─░YATI TEST-1 ve CEVAP ANAHTARI

Reklamlar

         


Tekke ├Ânderlerinin (m├╝r┼čit) tarikata yeni giren dervi┼čleri ayd─▒nlatmak, bilgi vermek i├žin s├Âyledikleri ┼čiirlerdir. Didaktik (├Â─čretici ve ├Â─č├╝t verici) ├Âzelliktedir.
1) Yukar─▒da a├ž─▒klamas─▒ verilen naz─▒m t├╝r├╝ a┼ča─č─▒dakilerden hangisidir?

A)    ─░lahi
B)   Devriye
C)   ┼×ahtiye
D)   Nutuk
E)   Kalenderi

2) A┼ča─č─▒dakilerden hangisi Anonim Halk edebiyat─▒na ait bir ├Âzellik de─čildir?
A)    Bu edebiyat ├╝r├╝nlerinin ilk s├Âyleyeni olmas─▒na ra─čmen sahipleri belli de─čildir.
B)   Ko┼čma, varsa─č─▒, semai ve destan ba┼čl─▒ca ├╝r├╝nleridir.
C)   ├ľl├ž├╝, hece ├Âl├ž├╝s├╝d├╝r.
D)   Genellikle yar─▒m ve cinasl─▒ uyak kullan─▒lm─▒┼čt─▒r.
E)   Dil yal─▒nd─▒r. Halk s├Âyleyi┼člerine ve s├Âyleyi┼č inceliklerine yer verilmi┼čtir.


... dekorsuz, metinsiz bir tiyatrodur. Oyuncular haz─▒rl─▒ks─▒z bir ┼čekilde oyunu sahneler. ─░ki tip vard─▒r: Pi┼čekar ve Kavuklu. ..., g├Âlge oyunundaki Karag├Âz’├╝n; ..., Hacivat’─▒n ├Âzelliklerini g├Âsterir.
3)    Yukar─▒daki paragrafta bo┼č b─▒rak─▒lan yerlere s─▒­ras─▒yla a┼ča─č─▒dakilerden hangisi getirilmelidir?
A)    Meddah – Pi┼čekar – Kavuklu
B)   Ortaoyunu – Kavuklu – Pi┼čekar
C)   Ortaoyunu – Pi┼čekar – Tiryaki
D)   Meddah – Tiryaki – Zenne
E)   Ortaoyunu – Pi┼čekar – Kavuklu

4) Halk hikayesiyle ilgili olarak hangisi yanl─▒┼čt─▒r?

A) Naz─▒m-nesir kar─▒┼č─▒kt─▒r.
B) S├Âyleyeni bellidir.
C) Destanla benzer y├Ânleri vard─▒r.
D) Genellikle kahramanl─▒k ve a┼čk konular─▒n─▒ i┼čler.
E) Ger├že─če yak─▒nd─▒r.

5) Halk edebiyat─▒yla Divan edebiyat─▒n─▒ kar┼č─▒la┼čt─▒ran a┼ča─č─▒daki yarg─▒lardan hangisi yanl─▒┼čt─▒r?
A) Her ikisi de 13.-19. Y├╝zy─▒l aras─▒nda varl─▒─č─▒n─▒ s├╝rd├╝rm├╝┼čt├╝r.
B) Halk edebiyat─▒nda hece Divan edebiyat─▒nda a─č─▒rl─▒kl─▒ olarak aruz vezni kullan─▒l─▒r.
C) Halk ┼čairleri tasavvufun etkisinde kal─▒rken Divan ┼čairleri kalmam─▒┼čt─▒r.
D) Her ikisinde de nesir ikinci plana at─▒lm─▒┼čt─▒r.
E) Halk ┼čairleri genelde somut, Divan ┼čairleri somut temalar─▒ i┼člemi┼člerdir.

6)         19. yy.da ya┼čam─▒┼č, Av┼čar boyundand─▒r.
┼×iirlerinde yal─▒n dille, yi─čit├že bir s├Âyleyi┼č ha­kimdir.
Halk s├Âyleyi┼člerini ┼čiirle┼čtirmi┼č, temiz bir halk dili kullanm─▒┼čt─▒r.
Semai, varsa─č─▒, ko┼čma, destan da s├Âylemek­le birlikte as─▒l ki┼čili─čini t├╝rk├╝lerde g├Âstermi┼čtir.
Yukar─▒da ├Âzellikleri verilen halk ┼čairimiz a┼ča­─č─▒dakilerden hangisidir?
A) Karacao─član
B) K├Âro─člu
C) Dadalo─člu
D) Emrah
E) Dertli

7)        Sevip sevip y├óri ele kapt─▒rmak
Kara baht─▒n bana eski i┼čidir
├ľmr├╝mdeki y─▒llar kadar y├ór sevdim
Her biri bir ba┼čkas─▒n─▒n e┼čidir
Yukar─▒daki d├Ârtl├╝k a┼ča─č─▒daki naz─▒m bi├žimle­rinden hangisiyle s├Âylenmi┼čtir?
A) Ko┼čma
B) T├╝rk├╝
C) Mani
D) Semai
E) Varsa─č─▒

8) Da─člar ba┼č─▒n kar ald─▒
Gül etrafın hâr aldı
Ecele bor├žlu kald─▒m
Bir canım var yâr aldı

Bu d├Ârtl├╝─č├╝n naz─▒m bi├žimi a┼ča─č─▒dakilerden hangisidir?
A) Divan        
B) Semai        
C) Ko┼čma
D) Mani         
E) Varsa─č─▒

9) A┼ča─č─▒dakilerden hangisi Halk ┼čiirinin belirleyici ├Âzelliklerinden biri de─čildir?

A)    Toplumun her kesimine hitap eden bir dil kullanmas─▒
B)   D─▒┼č d├╝nyaya y├Ânelik somut konular─▒ i┼člemesi
C)   Hece ├Âl├ž├╝s├╝ ve d├Ârtl├╝klerle yaz─▒lm─▒┼č olmas─▒
D)   B├╝t├╝n g├╝zelli─činden ├žok par├ža g├╝zelli─čini ├Ân planda tutmas─▒
E)   Ko┼čma, mani, semai gibi belli naz─▒m bi├žimlerini kullanmas─▒

10) A┼ča─č─▒dakilerden hangi halk edebiyat─▒ ├╝r├╝nlerinden biri de─čildir?
A) Efsane
B) Roman
C) Masal
D) Menk─▒be
E) Bilmece

–      Anonim Halk edebiyat─▒n─▒n yayg─▒n ├Ârneklerindendir.
–      Birbiriyle ba─čda┼čmayan hayallerle d├╝┼č├╝ncelerin s─▒ralanmas─▒ndan olu┼čur.
–      Ses taklidi, yineleme ve ikilemelerden yararlan─▒l─▒r.
–      Bunlar birer s├Âz oyunudur.

11) Yukar─▒da ├Âzellikleri verilen t├╝r a┼ča─č─▒dakilerden hangisidir?

A) Bilmece
B) Ninni
C) Tekerleme
D) Efsane
E) Akrosti┼č

12) A┼ča─č─▒dakilerden hangisi tekke ve tasavvuf├« halk edebiyat─▒ ┼čiir gelene─čini meydana getiren ┼čiirlerin topland─▒─č─▒ ana ba┼čl─▒klardan biri de─čildir ?
A) Allah hakk─▒nda yaz─▒lan t├╝rler
B) Peygamber hakk─▒nda yaz─▒lan t├╝rler
C) Tarikatlar hakk─▒nda yaz─▒lan t├╝rler
D) Din ve tasavvuf b├╝y├╝kleri hakk─▒nda yaz─▒lan t├╝rler
E) Din├« inan├žlar ve tasavvuf├« d├╝┼č├╝nceler hakk─▒nda yaz─▒lan t├╝rler

13) A┼ča─č─▒dakilerden hangisi ├ó┼č─▒k tarz─▒ ┼čiir gelene─činde kullan─▒lan aruzlu t├╝r ve naz─▒m ┼čekillerinden biri de─čildir ?
A) Divanî
B) Semaî
C) Selis
D) Bayat─▒
E) Kalenderi

14) A┼ča─č─▒dakilerden hangisi T├╝rk masal kahramanlar─▒n─▒n ├Âzellikleri aras─▒nda yer almaz
A) K├Ât├╝ masal tipleri, iyi masal kahraman─▒ tiplerinin iyiliklerini iyice ortaya ├ž─▒karacak ┼čekilde kar┼č─▒tl─▒k veya z─▒tl─▒klar sa─člarlar.
B) Masallarda her kesimden ve her meslekten insan yer al─▒r.
C) T├╝rk masallar─▒ndaki iyi tip K├Âse’dir.
D) Masallarda kad─▒n t─░pleri erkeklerden ├žoktur.
E) Toplum taraf─▒ndan olumsuz g├Âr├╝len d├╝┼č├╝nce ve davran─▒┼člar k├Ât├╝ tiplerle verilir.

15)  ├é┼č─▒k edebiyat─▒na ili┼čkin a┼ča─č─▒daki ifadelerden hangisi yanl─▒┼čt─▒r ?
A) ┼×iirde ko┼čma, sema├«, varsa─č─▒ gibi naz─▒m bi├žimlerini kullanm─▒┼člard─▒r.
B) ┼×iirde aruz ├Âzentisi g├Âr├╝lmez ama dinin etkileri g├Âzlenir.
C) ┼×iirler irticalen s├Âylenir.
D) ┼×iirlerin son d├Ârtl├╝─č├╝nde ┼čairin mahlas─▒ ge├žer.
E) ┼×iirlerin naz─▒m birimi d├Ârtl├╝kt├╝r.

├çukurova bayraml─▒─č─▒n giyerken
├ç─▒plakl─▒─č─▒n ├╝zerinden soyarken
┼×ubat ay─▒ k─▒┼č yelini ko─čarken
Cennet demek sana yak─▒┼č─▒r da─člar

16) Yukar─▒daki d├Ârtl├╝k a┼ča─č─▒daki naz─▒m t├╝rlerinden hangisine ├Ârnektir?
A) G├╝zelleme        B)  Ko├žaklama     C) A─č─▒t D) Devriye       E) Ta┼člama

├çark bozulmu┼č d├╝nya ─▒slah olmuyor
Ehl-i fukaran─▒n y├╝z├╝ g├╝lm├╝yor
A┼č─▒k Ruhsat dedi─čini bilmiyor
Yaz─▒ belli de─čil hat belli de─čil

17) Yukar─▒daki d├Ârtl├╝k halk edebiyat─▒n─▒n hangi t├╝r├╝ne ├Ârnek g├Âsterilebilir?

A) ┼×athiye        B) Ko├žaklama             C) A─č─▒t                        D) Ta┼člama      E) G├╝zelleme






18) Bekta┼či a┼č─▒klar─▒nca yaz─▒lan tasavvuf konulu ┼čiirlerdir. Bunlara............denmesinin sebebi i├ž bilgisin­den ve ger├žeklerden s├Âz edip kutsal bir ilhamla s├Âylenmesidir. Bunlar genellikle Bekta┼čilik felsefe­si ├žer├ževesiyle vahdet-i v├╝cudu konu eder. Bunun yan─▒ s─▒ra Bekta┼či a┼č─▒klar─▒nca s├Âylenmi┼č naat ve Hz. Ali methiyelerine de.........ad─▒ verilir. Bu t├╝r manzumelerde lirik bir ├╝slup g├Âze ├žarpar. Daha ├žok yedili, sekizli, on birli hece ├Âl├ž├╝s├╝yle s├Âylenir. Aruz ├Âl├ž├╝s├╝yle yaz─▒lm─▒┼č olanlar da vard─▒r.

Yukar─▒daki par├žada s─▒ra noktal─▒ bo┼člu─ča a┼ča─č─▒dakilerin hangisi getirilmelidir?

A) ilahi
B) sathiye
C) nutuk
D) nefes
E) devriye

19) A┼ča─č─▒dakilerden hangisi didaktik ┼čiirin ├Ârne─či say─▒l─▒r?
A) Ko┼čma
B) Varsa─č─▒
C) Nutuk
D) Semai
E) ─░lahi

20) A┼ča─č─▒dakilerden hangisi ─░slamiyet ├Âncesi T├╝rk edebiyat─▒ ile Halk edebiyat─▒n─▒n ortak bir ├Âzelli─či de─čildir?
A) ┼×iirde redife ve yar─▒m uya─ča yer verilmesi
B) S├Âz sanatlar─▒nda do─čadan yararlan─▒lmas─▒
C) S├Âzl├╝ gelene─če dayanmas─▒
D) Yabanc─▒ etkilerden uzak bir dil kllan─▒lmas─▒
E) ┼×iirlerin kopuz denilen bir saz e┼čli─činde s├Âylenilmesi

CEVAP ANAHTARI : 1) D   2) B   3) B   4) B    5) C    6) C   7) A   8) D    9) D    10) B
11) C  12) C  13) D  14) C   15) B  16) A   17) D   18) D   19) C    20) E

Artikel Terkait

Yorumlar─▒ G├Âster
Yorumlar─▒ Gizle

8 yorum

Te┼čekk├╝rler, tamda bunu ar─▒yordum.├Âdevimde kulland─▒m

├çok sa─čolun

:DDDS├╝per ya hepsi do─čru

Tamda arad─▒─č─▒m testti :) Ben burcu t┼čkler

Te┼čekk├╝rler Burcu, i┼činize yarad─▒ysa ne mutlu :)

wery wery goooddd :)I

5.ci soru e ┼č─▒kk─▒ d├╝zeltin divan soyut olucak

5.ci soru e ┼č─▒kk─▒ divan soyut olucak

YORUM YAPARAK SORU SORAB─░L─░R veya KATKIDA BULUNAB─░L─░RS─░N─░Z...

1) Yapt─▒─č─▒n─▒z yorum biz onaylad─▒ktan sonra g├Âr├╝lecektir.
2) Yaz─▒m kurallar─▒na m├╝mk├╝n oldu─čunca dikkat ediniz.
3) Kulland─▒─č─▒n─▒z ├╝slubun ki┼čili─činizi yans─▒tt─▒─č─▒n─▒ unutmay─▒n─▒z.
4) Yorumunuza emoji eklemek i├žin "Emoticon" butonuna t─▒klay─▒n.
5)Yorumunuza gelecek cevab─▒ takip etmek beni bilgilendir kutucu─čunu i┼čaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yaz─▒l─▒lar─▒nda ba┼čar─▒n─▒z─▒ art─▒r─▒n, kanal─▒m─▒za abone olun!